Založ si blog

Tolerancia fanatizmu

Irituje ma masírovanie mozgu formulkami so začiatkom „vďaka moslimom máme“. Myslí sa tým povedzme pokrok v stredoveku kedy k nám priniesli objavy v astronómii, matematike, lekárstve… Ešteže naši predkovia mali dosť rozumu a nenazvali arabské číslice moslimskými.

Pochybujem že sa na blízkom východe okrem križiakov spomenie „vďaka kresťanom máme… autá, vlaky, klimatizáciu…“

Čo je na tom nekorektné ? Náboženské prívlastky. Mnísi sčasti áno, ale iní veriaci museli skôr bádať tajne a trochu za chrbátmi sakrálnych celebrít, alebo pod ich cenzorským dozorom. Náboženstvo samo vedeckému pokroku vždy skôr bránilo.

Súčasným filozofom je čokoľvek dobré na presviedčanie k bezbrehému akceptovaniu prílevu tejto kultúry a jej vyznavačov.

Obyvatelia krajín, národy, ľudia, jednotlivci… vymysleli niečo, nie moslimovia, kresťania, budhisti…

Nech je aj islam v mnohom prospešný a humánny – ak sa ho chytia fanatici a nebudú prísni na seba ale na druhých – je po humanite, ako v každom fanatizme. Potom je možné povedať že náš Boh, či vďaka nemu sa niečo vynašlo.

Fanatizmus nepatrí do vyspelej Európy a akceptovaním akéhokoľvek o úroveň prídeme. Aj vďaka fanatickému tolerovaniu náboženského fanatizmu.

Osud Porošenka

02.04.2019

Mám známu jasnovidku ktorá vraj má schopnosť vidieť na človeku že mu už „dohára sviečka života“. Vidí na očiach kto už hľadí na druhý svet, vidí ak to je choroba (čo by som ešte chápal) ale odhadla aj viacerých ktorí skonali po nejakej nehode… čo už sa chápe ťažko. Keď jej ukázali fotku viacerých ľudí ukázala presne na tých ktorí už nežili. No a [...]

Tieto sviatky

26.12.2018

Sviatky Vianoc majú tú výhodu že odchádzajú naozaj pozvoľna – po štedrom dni sú dva dni voľna, kto by plakal po nich môže sa ešte tešiť na silvestrovskú zábavu či program, po ktorom je (našťastie) zas deň voľna. Nakoniec nárek za sviatkami ešte utíši voľno na Tri krále (platí samozrejme pre tých ktorí nemusia na dovolenku). Tieto Vianoce boli výnimočné aj tým [...]

Film o Dubčekovi (a zasa to „keby“)

22.08.2018

Bol pekný a pôsobivý, zaujala najmä autentickosť. Kedysi sa naštval Jakubisko že mu nedali kandidovať na Oskara za „Eržébet Bathory“ no tento film by podľa mňa mohol zaujať viac. Nielen preto že Pražská jar sa vníma ako boj za západnú demokraciu a filmy podobného razenia tam viac bodujú. Zdalo sa mi ale že v ňom bolo viac statočnosti než som si myslel. V novej [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 53324x
Priemerná čítanosť článkov: 2424x

Autor blogu

Kategórie