Založ si blog

Diagnózy psychiatrie v očistci (? )

Prekvapujúco ľahko sa dá veľa psychických porúch či anomálií vysvetliť minulými životmi.

Napríklad gerontofília. Muž miloval ženu do vysokého veku, ktorá mu zomrela. Do smrti mu zúfalo chýbala a v novom živote mu ju mnohé (staršie) pripomínajú.

Freud by to možno vysvetlil detstvom. Láskou k starej mame.

No toto „nevedecké“ vysvetlenie sa javí jasnejšie a jednoduchšie.

Zamýšľať sa dá tiež nad sklonmi k iracionálnej nenávisti, k násiliu, ale obohatí určite aj názor pri autizme – napríklad ako blokáda pred vonkajším svetom pre nemožnosť bývalého hedonizmu, či závislosti (hoci na hre).

V línii tejto hypotézy je to zaujímavé pri homosexualite, či transvestizme. Utkvenie príliš hlboko v bývalom živote (bez pamäte) sa prejavuje v pocite identity s iným telom, pohlavím… otázka je potom nakoľko uvedomenie si podobných náhľadov pomôže v akceptovaní súčasného stavu. U niekoho áno, u iných by možno zabralo až prijatie prítomnosti ako karmy, či božieho trestu.

Ak by to bolo takto, kresťanský svet by zajasal, pre potvrdenie homosexuality ako choroby ktorej treba čeliť. No zároveň nemôže pripustiť vieru v minulé životy…

Je nutné sa správať k sebe čo najlepšie, no nedá sa nájsť raj na tejto zemi. Tá je často na nás ako očistec… kedysi som čítal že duša v ňom trpí aj stovky rokov, no zdalo sa mi že dušu čas nezaujíma, tak prečo ten časový údaj, len pre predstavu človeka ? I v súvislosti s východnými filozofiami sa javí že oným očistcom môže byť táto zem, na ktorú sa v mnohých životoch vraciame kým sa neočistíme od hriechov. A prijatie osudu, dedičného hriechu, či kríža božieho ako základ pre cestu do neba.

Osud Porošenka

02.04.2019

Mám známu jasnovidku ktorá vraj má schopnosť vidieť na človeku že mu už „dohára sviečka života“. Vidí na očiach kto už hľadí na druhý svet, vidí ak to je choroba (čo by som ešte chápal) ale odhadla aj viacerých ktorí skonali po nejakej nehode… čo už sa chápe ťažko. Keď jej ukázali fotku viacerých ľudí ukázala presne na tých ktorí už nežili. No a [...]

Tieto sviatky

26.12.2018

Sviatky Vianoc majú tú výhodu že odchádzajú naozaj pozvoľna – po štedrom dni sú dva dni voľna, kto by plakal po nich môže sa ešte tešiť na silvestrovskú zábavu či program, po ktorom je (našťastie) zas deň voľna. Nakoniec nárek za sviatkami ešte utíši voľno na Tri krále (platí samozrejme pre tých ktorí nemusia na dovolenku). Tieto Vianoce boli výnimočné aj tým [...]

Film o Dubčekovi (a zasa to „keby“)

22.08.2018

Bol pekný a pôsobivý, zaujala najmä autentickosť. Kedysi sa naštval Jakubisko že mu nedali kandidovať na Oskara za „Eržébet Bathory“ no tento film by podľa mňa mohol zaujať viac. Nielen preto že Pražská jar sa vníma ako boj za západnú demokraciu a filmy podobného razenia tam viac bodujú. Zdalo sa mi ale že v ňom bolo viac statočnosti než som si myslel. V novej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 53363x
Priemerná čítanosť článkov: 2426x

Autor blogu

Kategórie