Založ si blog

Film o Dubčekovi (a zasa to „keby“)

Bol pekný a pôsobivý, zaujala najmä autentickosť. Kedysi sa naštval Jakubisko že mu nedali kandidovať na Oskara za „Eržébet Bathory“ no tento film by podľa mňa mohol zaujať viac. Nielen preto že Pražská jar sa vníma ako boj za západnú demokraciu a filmy podobného razenia tam viac bodujú.

Zdalo sa mi ale že v ňom bolo viac statočnosti než som si myslel. V novej knihe o Husákovi od mladého českého historika bolo opísané že v Kremli Husák ako jediný vystúpil a povedal : vaši informátori vás informovali zle, na zásah nebol žiadny dôvod“ a podobne. Ostatní tam vraj len zakríknuto hľadeli do stola. Verím odvahe Svobodu no o Dubčekovi sa hovorilo že bol (pre niekoho až príliš) citlivý a nad osudom štátu až plakal.

Husák bol prezentovaný ako verný priateľ a neskôr ako zradca Dubčeka. Táto mienka je všeobecne prijímaná, no dnes je veľa názorov o tom že ktokoľvek iný by tu rozbehol horšiu normalizáciu a Slovensko začalo vďaka nemu čiastočne dobiehať úrovňou českú časť. Dubček nešiel do väzenia a jeho synovia mohli študovať.

Dosť realisticky bol podaný pohľad Moskvy na kontrarevolúciu. Bola naozaj posmešná drzosť opisovať náš socializmus ako ľudský hoci to bola pravda. Spomenulo sa aj zasadanie Sudeťákov, k čomu opakovane hovorím – už by bola asi táto časť Čiech vykúpená (ak nie len vrátená) späť, v tej dobe ich ešte žilo veľa. Neboli spomenuté vyhrážky komunistom. Väčšina národa bola za socializmus s ľudskou tvárou no bolo by to len zväčšovanie priestoru pre protisocialistické sily. Vieme ako sloboda médií vyzerá teraz – kto platí, presadí svoju pravdu.

U nás predsa máme ďalšiu paralelu na ktorej možno stavať – po 89tom napr. občan Havel najprv nechcel žiadny majetok, stačilo mu víťazstvo pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou, neskôr však s vráteným majetkom až nevedel čo robiť.

A ďalšie KEBY … to v 68 vyšlo. Často sme počúvali že by sme boli ďalej ako Rakúsko. Ako tomuto veriť – po 89 tom sme počúvali že bude zakrátko koruna ako marka a Rakúsko dobehneme snáď skôr ako včera. No my sme kde sme… tam kde diaľnice (a nie je to vina ľavice). Naozaj mi pília uši rozprávky že by sme boli na úrovni západu. Tak prečo nie sme, 30 rokov po prevrate ?

Vieme ako sa správa kapitalizmus keď už nemusí čeliť vízii sociálnych výhod aj chudobných socialistických štátov. Zvrháva sa na plutokraciu nového, nadnárodného druhu. Sovieti nechceli ani čosi ako Juhosláviu na hranici so západným Nemeckom ktoré pre nich zradne a nepochopiteľne pár rokov predtým USA prijali do vojenského paktu.

Osud Porošenka

02.04.2019

Mám známu jasnovidku ktorá vraj má schopnosť vidieť na človeku že mu už „dohára sviečka života“. Vidí na očiach kto už hľadí na druhý svet, vidí ak to je choroba (čo by som ešte chápal) ale odhadla aj viacerých ktorí skonali po nejakej nehode… čo už sa chápe ťažko. Keď jej ukázali fotku viacerých ľudí ukázala presne na tých ktorí už nežili. No a [...]

Tieto sviatky

26.12.2018

Sviatky Vianoc majú tú výhodu že odchádzajú naozaj pozvoľna – po štedrom dni sú dva dni voľna, kto by plakal po nich môže sa ešte tešiť na silvestrovskú zábavu či program, po ktorom je (našťastie) zas deň voľna. Nakoniec nárek za sviatkami ešte utíši voľno na Tri krále (platí samozrejme pre tých ktorí nemusia na dovolenku). Tieto Vianoce boli výnimočné aj tým [...]

Našim hudobným géniom

08.08.2018

Bude tomu rok ako zomrel Marián Varga a vyše desať od smrti Karla Svobodu. V smútku po ich smrti vyšli aj správy „odišiel nám hudobný génius“. S podobným hodnotením však asi treba narábať nanajvýš opatrne. Svoboda toho stvoril veľa a nápady mal skvelé, Varga vytvoril zaujímavú hudbu no ak sa hovorí o génioch v histórii hudby a to najmä u troch – Bach, [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 53340x
Priemerná čítanosť článkov: 2425x

Autor blogu

Kategórie