Mešita v Pohode ?

6. júla 2018, myshkin, Nezaradené

Nebol som nikdy na Pohode, no zaujalo ma stavanie mešity počas tohto festivalu. V rámci povzbudenia otvorenosti a tolerancie iných kultúr a náboženstiev, na ktoré by sme si už mali zvykať… a asi aj na ich netoleranciu, napríklad k ženských právam. Nie je však umiestnenie svätostánku do takéhoto prostredia vlastne urážkou tejto viery ?

Okolo sa predsa pohybujú nezahalené ženy a celkove bujará mládež ktorá konzumovala alkohol, čiže naozaj nevhodné javy a zjavy ktoré k tomuto náboženstvu nepatria. Nebude to nakoniec kontraproduktívne, a ak sa tam ocitne moslim nebude oprávnene dotknutý ?

Vieme že kreslené vtipy na proroka a pod. znamenali až výbuchy v redakcii francúzskych novín, hoci v našich zemepisných šírkach podobné karikatúry napr. na Ježiša tolerované sú ( nezabudnem tiež ako v South Parku boxoval proti satanovi). Mešita na festivale svetskej hudby a odviazanej zábavy môže byť vnímaná ako provokácia, napriek vyhláseniam v duchu súčasnej propagandy.

Pravoslávny a katolícky kostol či kaplnka tam asi nebude, to by bolo pripomenutie kresťanského fanatizmu, križiackych výprav a nepriateľstva voči iným národom a kultúram.